Kazein, az éjszaki fehérje
A kazein fehérje, azaz az éjszaki fehérje egy lassú felszívódású fehérje. Emésztése sokkal lassúbb, mint a tejsavófehérjéké, akár 6-8 órán keresztül is tarthat a felszívódása, melynek eredményeként az aminosavak is lassabban áramolnak a vérben, így hosszú órákon át táplálja az izmaidat és véd a katabolizmus ellen.
A kazein folyamatosan képes ellátni a szervezetünket a szükséges tápanyagokkal, így a regeneráció állopota folyamatosan fenntartható. Az éjszakai fehérjék biztosítják az optimális izomépítést, az izomtömeg megőrzést és elősegítik a gyorsabb regenerációt.
Mi az a kazein?
A kazein az emlős állatok tejében megtalálható fehérje. A tejfehérje 80% kazeinfehérjéből és 20% tejsavófehérjéből áll.
Biológia értéke magasnak tekinthető, de messze elmarad a tejsavófehérjétől.
Gazdag táplálékforrás, mert az aminosavak és szénhidrátok mellett még fontos ásványi anyagokat is tartamaz.
Kazein hatásai és előnye
- Folyamatosan képes ellátni a szervezetünket a szükséges tápanyagokkal.
- Támogatja az anabolikus folyamatokat.
- Hosszan tartó aminosavpótlás biztosít
- Biztosítja az optimális izomnövekedést, az izomtömeg megőrzés és a gyorsabb regenerációt.
- Több glutamint tartalmaz, mint a tejsavófehérje.
- Immunrendszer erősítő hatás
- Fontos ásványi anyagokat tartalmaz (kalciumot, foszfor, kálium).
Mikor kell fogyasztani a kazein fehérjét?
- Lefekvés előtt
- Edzés utáni étkezés kiegészítése vagy heyettesítése
- Diéta során (mivel nagyobb az izomégetés veszélye)
- Étkezések között (órákkal kitolható az éhségérzet)
Milyen típusai vannak a kazeinnek?
- Micelláris kazein: A kazein fehérjék leghatékonyabb, ugyannakkor a leglassabban emészthető típusa. Mikroszűréses technológiával készül, melynek során a kazeint elkülönítik a tejsavótól, a zsírtól és a laktóztól. A mikroszűrésnek köszönhetően jóval kevesebb laktózt tartamaz, mint a többi kazein, így a laktózérzékenyek számára is ideális lehet.
- Kazein hidrolizátum: Egy előreemésztett kazein, amely lehetővé teszi a gyorsabb emésztést. Gyorsabban felszívódik a másik két kazeintípushoz képest.
- Kazeinátok: A kazeinfehérjét nátrium- vagy kalcium lúgos vegyülettel kezelik. Legismeretbb formája a nátrium-kazeinát.