Az oldal a cookies-t (sütieket) használ. A weboldal böngészésével hozzájárulsz a böngésző aktuális beállításával a cookies használátához. 

E-vitamin - A szív és a sejtek védelméért

Az E-vitamin, vagy más néven tokoferol, egy zsírban oldódó vitamin, mely elsősorban antioxidáns hatásáról ismert. Az E-vitamin védelmet nyújthat a sejteknek a károsodástól, hozzájárulhat a káros szabad gyökök semlegesítéséhez, a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához. Gátolja a vérlemezkék összecsapódását, ezzel véd a trombózis, a szívroham és a szélütés kialakulása ellen is. Támogatja az immunrendszert, gátolja a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebgyógyulást.

Gátolja a sejtek oxidációs folyamatai során keletkező szabadgyökök termelődését és károsító hatását, ezáltal védi a sejtek sejthártyáját és késlelteti az öregedési folyamatokat is. Több vegyület is rendelkezik ezzel a hatással, ezek alfa-, béta-, delta-, illetve gamma-tokoferolként ismertek.

Számos jótékony hatása közt említhető:

  • Védi a szem vérereit és a szemlencsét
  • Erősíti az immunrendszert
  • Segíti a sebgyógyulást
  • Védi a szív koszorúereit
  • Csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, valamint gátolja a vérrögképződést, ezáltal a trombózis, szívroham, vagy stroke kialakulását
  • Segít megelőzni az idegsejtek károsodását, segítve ezzel agy megfelelő működését is, csökkentve az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát


​Természetes formájában, legnagyobb mennyiségben növényi olajokban található (napraforgó, olíva, búzacsíra, tökmag), illetve gabonacsírákban, valamint magvakban (mandula, mogyoró). Az E vitamin a szervezetben csak rövid ideig raktározódik, ezért érdemes odafigyelni a rendszeres bevitelre. Felszívódását segíti a C-vitamin, valamint a szelén egyidejű fogyasztása.