K-vitamin - A csontok egészségének megőrzéséért
A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, valamint a csontok felépítéséhez is szükséges. Ezen felül öregedési folyamatok és az immunerősítés szempontjából is jelentős.
A K-vitamin alábbi két fajtája ismert:
- A K1-vitamint – fillokinont – zöld növények tartalmazzák – például a kelkáposzta, a spenót és a brokkoli, de a spirulina algában és az árpafű porban is megtalálható. Ritkán lép fel K1-vitamin hiány, csak az újszülöttek esetén kell pótolni.
- A K2-vitamin – menaquinont – kisebb mennyiségben található meg az élelmiszerekben. Pozitív kivétel ez alól a savanyúkáposzta, a sajt és a tojás. Ezen kívül pedig a vastagbelünkben található baktériumok is képesek előállítani, de ezek nagy részét nem tudja szervezetünk hasznosítani.
A két fajta nagyon hasonló szerepet tölt be az emberi szervezetben. Fontos feladatuk van abban, hogy ne alakuljon ki életveszélyes vérzés. Ezen kívül csökkentik a csontritkulással járó kellemetlen panaszokat és a véraláfutások megjelenését is. A kettő közti különbség leginkább abban mutatkozik meg, hogy míg a K1-vitamin gyorsan felszívódik, addig a K2-vitamin felszívódása elhúzódóbb.
A K-vitaminnak – ezen belül is inkább a K2-vitaminnak – komoly feladata van a csontanyagcsere során. Emellett a K-vitamin számos, az öregedéssel együtt járó betegség megelőzésére van pozitív hatással – így csökkenti az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezen kívül a rákos megbetegedések kezelésénél is fontos szerepe van. A K2-vitamin a leukémiás sejtekben képes sejtelhalást előidézni, továbbá serkenti ezen sejtek önpusztítását.
A K-vitaminnal a D-vitaminnal együtt gondoskodik róla, hogy a fehérjék beépülhessenek a csontokba, és megkössék a létfontosságú ásványi anyagokat, különösen a kalciumot és a foszfort.